Omega-3 Jungel
Omega-3 jungelen 🙉😵
Ikke så lett å vite hva man skal velge eller finne frem i denne jungelen av merker og brand.
Flere tar Omega-3-tilskudd for det skal vere bra for hjerte, hjerne, blodtrykk, ledd og blodkar. Og det har dukket opp utallige Omega 3 produkter de senere årene.
Det blir også stadig flere falske nett-sider, så en bør vere oppmerksom ved handel på nett. Prøv å finn ut om det er ekte mennesker bak produktet, referanser og sjekk nettsidens adresselinje. Det kan vere små avvik på den ekte og falske siden. Vær kildekritisk til informasjon du får.
Påstander om helseeffekt! 💪☝️
Omkring Omega-3 produkt, så florerer mange helse påstander.
I Norge så er det ikke lov å skrive hva man vil om påstått helse effekt på et produkt. Selv ikke om produktet har vel kjent effekt og brukes av mange.
Det er presisert akkurat hva man KAN skrive, om man oppfyller visse vilkår. Dette retter seg for eksempel mot påstander om «normal hjernefunksjon».
Konkret så vil det si følgende;
-for å kunne skrive at «DHA bidrar til å opprettholder en normal hjernefunksjon» , så må produktet inneholde minst 40 mg DHA pr 100 g og pr 100 kcal/l . Og, forbrukeren skal opplyses at virkning oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA.
Lignende er det for påstander om hjerte, blodtrykk, syn etc..
Produsenten skal også kunne informere om produktets egenskaper, så her må man trå riktig og forsiktig!
Trenger vi Omega-3-fettsyrer? 🤔
Ja! Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer som inngår i viktige betennelsesdempende stoffer, og som det er nødvendig å få tilført gjennom kosten. Linolensyre er den viktigste av disse essensielle fettsyrene, og finnes i en rekke animalske og vegetabilske matvarer. Linolensyre kan omdannes til de andre omega-3-fettsyrene i kroppen.
Menneskekroppen mangler evnen til å danne disse omega-3-fettsyrene selv. De langkjedede omega-3-fettsyrene (DHA og EPA) er spesielt gunstige.
Disse finnes i spekk, fet fisk, fiskeolje (tran) og andre vannlevende dyr.
Men ikke alle har behov for tilskudd. Har du nok sjømat i kosten vil du nok få i deg det meste. Skal du ta tilskudd så er seloljen et veldig godt alternativ. Selolje er fra naturen side en av de rikeste på de viktige marine fettsyrene som (DHA og EPA) .
På Helsedirektoratets sider kan du lese om fett og Omega-3- fettsyrer; www.helsedirektoratet.no/rapporter/ekspertuttalelse-om-fett/trenger-vi-fett-og-hvor-mye-av-dette-bor-eventuelt-vaere-mettet.
Kosthold og forskning på selolje 🏃
Det refereres ofte til at Inuittene har bedre hjertehelse og andre helse fordeler siden de ikke fullt ut har implementert vestlig kosthold. Spekk har vert en viktig bestanddel bla i den grønlandske kosten, noe som nesten er helt borte i Skandinavisk kosthold.
På 60 tallet startet selolje og omega-3 forskingen med en dansk lege som tjenestegjorde på Grønland.
Han sammenlignet blodårene til de som hadde levd på Grønlandsk kosthold med de som hadde levd på moderne vestlig kosthold.
Det ble da oppdaget at Grønlenderen ikke hadde de samme livsstilsykdommene som hjerte og karsykdommer som ellers på kontinentet. (Kortversjonen J)
Selspekket har gitt energi til energifattige nordboere i årtusener og i seloljen finnes det flust at av andre spennende enzymer og forbindelser.
Selolje utvinnes fra fett fra spekk. Akkurat som tran er utvunnet fra torskelever fett. Fiskeolje er annerledes, dette er fett utvunnet fra hele fisken og fra forskjellige arter.
En vet enda ikke alt og hvordan alt henger sammen. Men seloljen har vist positiv effekt på blant annet kroppens immunsystem i sin opprinnelige og naturlige tilstand.
En professor sa at det kanskje ikke var så lurt å fjerne eller tilsette enkelt komponenter i naturlig olje, da det trolig finnes andre stoffer vi ikke har kunnskap om enda som fungerer i et felleskap. Og når vi tilføyer eller fjerner et stoff så endrer vi kanskje akkurat den biten stoffet trenger for å tas opp i kroppen?
Dette virker logisk men, hvem vet, kanskje forskning med tiden gir oss svar på dette også? 😊
Men inntil da…., så har det seg slik at selolje er rik på energi, en naturlig kilde til både EPA, DHA og DPA. I tillegg er balansen av Omega 3(24%) og Omega 6(2%) unik og naturlig, det lille ekstra😉.
Når vi på slutten av 1990 tallet startet arbeidet med selolje og etter hvert med å re-introdusere seloljen som Polarolje i det Norske markedet, kom flere av de positive gevinstene frem i lyset. Det har etterhvert også kommet til flere studier og mer forskning.
Her kan du lese reportasje i Hjemmet fra denne tiden! Litt morsomt å mimre tilbake 😊